Flemming Jensens tale

Gudernes Stræde – 13.09.2009

For os der kommer deroppe nordfra, hvor Horns Herred går over i Volborg Herred er det flot at vi kan mødes her ved Vikingeskibssætningen, midtvejs på Gudernes Stræde, til folkefest – for at fejre indvielse af den 60 km lange cykel- og vandrerute, der forbinder Isefjord med Køge Bugt efter i tankerne at have været på en smuk tur gennem de tre gamle kommuner Bramsnæs, Hvalsø og Lejre, som nu danner den nye Lejre Kommune..

Her i Lejre Kommune går ruten over stok og sten, gennem godslandskaber, ådale, forbi de mange gravhøje i kommunen og andre historiske steder. Fra Ramsødalen til Isefjorden og helt op nordpå ved Vellerup Vig, hvor ruten går over i Fjordstien. Over 100 pæle viser vej på den 42 km lange rute gennem Lejre Kommune, og på pæle undervejs fortælles historier om landskabet og svundne tider. I foldere og på hjemmeside formidles denne spændende rute og dens historier.

Projektet er i fin overensstemmelse med Lejre Kommunes mål om at være et godt sted at bo og opleve midt i den sjællandske natur. Og vi har en mangfoldighed af oplevelse at byde på, men også mange værdier at beskytte og pleje. Som det fremgår af vores forslag til kommuneplan vil vi arbejde på at gøre borgernes adgang til det åbne land endnu bedre samt styrke fortællingen om Lejre Kommunes placering i Danmarkshistorien.

Dette foregår allerede med realisering af Fjordstien, formidling og naturvejledning, kommunens pleje af naturområder, fredninger og de mange fortidsminder. Sidst men ikke mindst vil jeg nævne arbejdet med Skjoldungelandet. Vi sidder for bordenden i dette projekt sammen med Roskilde Kommune og Museum. Fortællinger, naturformidling, bedre adgang og naturpleje er i støbeskeen og vil i de kommende år blive realiseret. Og vi arbejder på, at dette skal føre til en udpegning af en nationalpark i dele af Lejre og Roskilde Kommuner. Et projekt, der kommer jer alle til gode.

Stor entusiasme har præget projektet om Gudernes Stræde, og mange gode lokale kræfter har arbejdet i flere år herpå. Vi har bidraget til projektet, fordi vi også gerne vil støtte lokale initiativer og styrke vores fælles identitet.

Gennem det sidste års tid har der været et tæt samarbejde mellem kommunen og Lejre historiske forening, og lokalkomiteen for Lejre, og jeg synes vore medarbejdere har ydet en flot indsats ved at bidrage med faglig viden og arbejdskraft.

Nu er det kommunerne, der tager over, og vi vil stå for vedligeholdelse af stiruten, pæle og stispor, hvor det er nødvendigt.

Jeg vil gerne sige tillykke med projektet til alle jer, der har deltaget. En særlig tak til lokale kræfter i Lejre Kommune, og her vil jeg særligt nævne Karl Frandsen, formand for Lejre Historisk Forening, Jørgen Olsen, initiativtager til Museet uden Vægge, Erik Hansen, tidligere form. for den gamle DN-lokalkomité i Lejre, Bent Gottfredsen, form. Hvalsø historiske forening og DN- Hvalsø, Elsebeth Bille, den gamle DN- lokalkomité i Lejre og Carl Johan Rubæk, tidl. form. Bramsnæs Lokalhistoriske Forening. Også til godserne Ledreborg, Ryegaard og Aastrup, som har tilladt ruten afmærket gennem deres jorder, skal der lyde en stor tak.

Flemming Jensen
Borgmester