Poul Lindor Nielsens tale

Tale ved indvielsen af Gudernes Stræde 13. september 2009

Gudernes Stræde er en fantastisk tanke, som nu er omsat til virkelighed. Tak for det. Strædet snor sig ind gennem Roskilde Kommunes sydlige del nord om Kirke Syv og gennem Ramsømagle, Gadstrup, Snoldelev og Hastrup.
Ja, faktisk i min baghave i de sidste 41 år.
Martin A. Hansens søn Hans-Ole Hansen har i Dagbladet skrevet om Gudernes Stræde, at ”Strækningen er karakteriseret ved en enestående natur med vådområde, moser, enge, mark og skov, med Ramsødalen som repræsentant for det hele”. Faktisk mangler der endnu et stykke natursti ved Ramsøen, som vi forhåbentlig også får med snart.
Der er masser af spændende og dokumenterede historiske vidnesbyrd langs ruten. Men jeg er især stoppet op ved Martin A. Hansens beskrivelse af Snoldelev Kirke.

Både fordi jeg selv bor i Snoldelev, og det derfor er interessant læsning for mig. Og fordi jeg er borgmester i en kommune med tråde tilbage til den tidlige kristendom i Danmark.
Roskildes grundlæggelse tilskrives Harald Blåtand, der som bekendt gjorde danerne kristne. Han byggede en kirke af træ i Roskilde, en forløber for den domkirke vi kender i dag.

Martin A. Hansen beretter også om tidlige trækirker under den nuværende Snoldelev Kirke.
”Sporene er de klareste, der er fundet under nogen nordisk stenkirke.” Skrev Martin A. Hansen. Og han filosoferer i teksten Gudernes Stræde over, om begge træbygninger nu også har været kirker, eller om den ene kan have været et hedensk tempel.
Vi finder altså også her tydelige spor af brydningstiden mellem de hedenske traditioner og den nye kristne tro. Ganske som i Roskilde.

Derfor skal vi også lige nævne Blodhøj i Snoldelev. En høj på kun 5 meter, men meget stejl. Gik deroppe på den forleden dag med mit barnebarn, Peter, som er 8 år. Fortalte ham og ofringerne på højen og ligene der efterfølgende blev smidt i Snoldelev Mose. En bloddryppende historie. Var der hul igennem, eller har han allerede set for mange splatterfilm? Jeg ved det ikke.

Ved Kirke Syv ligger kirken ifølge Martin A. Hansen ”mellem højene på en sær måde” og det vidner måske om ”at stedet var sakralt før kirkens tid”. Så også her er der altså spor af brydningstiden.

Det er en spændende del af Danmarks historie, der afspejles her. Men der fortælles også mange andre brudstykker af historien langs den lange vandrerute.

Jeg håber, rigtig mange vil finde vandresko og støvler frem og nyde turen gennem det danske landskab langs Gudernes Stræde. Og opleve de glimt af Danmarks historie, man møder undervejs.

Vi ses i Gudernes Stræde, også den del der ligger i Roskilde Kommune. Måske ses vi i min baghave.

Poul Lindor Nielsen
Borgmester