Lone Rytters tale

Gudernes Stræde – Oldtidsvejen fra Karlslunde Strand over Lejre til Vellerup Vig

”Følg med Guderne, når de
går i land på Mosede Fort fra
1914. Det var denne bastion,
der skulle få fjenderne til at
besinde sig, så det ikke gik
som i fortiden, da Venderne
og Englænderne uhindret
gik i land her på Karlslunde
Strand.”

Sådan ender eller begynder – om man vil – den 64 km lange sti Gudernes Stræde og med indvielsen i dag begynder et nyt kapitel i fortællingen om Gudernes Stræde.

Martin A Hansen var den store fortæller, som fortalte danskerne om danskere til alle tider – også om os i Greve – en spændende historie om fjerne tider.
Vi har også andre fortællere. I Greve er det bl.a. Valdemar Mortensen, der var lærer i Karlslunde og som fortalte vidt og bredt om sin egn, og Klavs Becker-Larsen, som gav os historien om Tunestillingen fra 1. Verdenskrig.

I dag er det så Danmarks Naturfredningsforening og lokale aktører, som genfortæller historien på stedet og samtidig fører os ud i landskabet, og beskriver naturen der ude.

Og der er meget at fortælle – meget at opleve. Gudernes vej gennem Greve Kommune gik som nævnt fra Mosede Fort langs stranden, hvor fjender, men også venner landede – nogen for at røve, andre for at handle med bronze og andre varer. Her hvor Mølleåen løb ud i Køge Bugt, har der været aktivitet i årtusinder.

I dag er det heldigvis fortrinsvis badegæster, sejlere, motionister samt hunde, som har deres gang på fortet og stranden. Apropos Mosede Fort kan jeg fortælle, at Greve Kommune arbejder på at kunne genfortælle historien gennem etablering af et kommende museum for 1. Verdenskrig på stedet.

Når vi kommer længere inde i land, kommer vi til Brødmosen. Her møder vi kvalkved også kaldet ulvsrøn, som netop nu står med flotte røde bær. Kvalkved benyttede jægerstenalderfolket, som boede på Sønderholm, til at lave ruser af,

Korporalskroen og den store gravhøj på Dalagrene ligger på ruten,

Og der er meget mere at komme efter.

At komme ud – gå i de gamle guders fodspor – foretage historiske hop gennem flere tusinde år og samtidig blive inspireret af den smukke natur er lige præcis det, vi ønsker at kunne tilbyde nuværende og kommende generationer. Vi ønsker at gøre kulturarven tilgængelig og aktiverende, og vi ønsker at gøre naturen tilgængelig og aktiverende fordi det skaber identitet og fællesskab samt frisk luft og motion – alt sammen medvirkende til bedre livskvalitet for alle.

Jeg vil derfor på Greve Byråds vegne sige stor tak til alle, som har medvirket til realiseringen af den regionale vandresti Gudernes Stræde.

Lone Rytter